Logo

Our Posts

6 najčešćih grešaka na razgovoru za posao

Menadžeri koji se bave zapošljavanjem mogu odlučiti da odbiju kandidata na osnovu nečega što kandidati nisu uradili kada su ih upoznali. Zbog toga je važno obratiti pažnju na ponašanje tokom razgovora i da se pažljivo razmisli o načinu na koji ćete se predstaviti tokom razgovora.
1. Nedostatak samopouzdanja

Nedostatak samopouzdanja i loša priprema za razgovor dovode do lošeg “govora tijela”, koje svakako neće inspirisati poslodavca na povjerenje prema potencijalnom kandidatu. Ukoliko se neraspitate o kompaniji kojoj se javljate, i ne proučite detaljno svoju moguću ulogu u njoj, uvećaćete svoj strah od intervjua.

2. Neodgovarajući stajling

Nije uvijek prigodno doći na intervju u strogo formalnoj odjeći (odijelo s kravatom), osim ako to posao izričito ne zahtijeva, ali važno je da uvijek izgledate “pametno”, čisto i reprezentativno. Polovina anketiranih kadrova i HR specijalista smatra da je neogovarajući stil garderobe dovoljan razlog za diskvalifikaciju kandidata.

3. Loš govor tijela

Prekrštanje ruku na grudima je stavka zbog koje će vas “precrtati” kao dobrog kandidata, a 45 odsto HR menadžera, kaže istraživanje. To se u psihologiji smatra odbrambenim stavom. Slično tome, loše držanje tijela, pretjerana gestikulacija rukama ili čak “mlako” ili prejako rukovanje su opisani kao klasične greške kod intervjua.

4. Kašnjenje na razgovor

Kašnjenje na razgovor je neprofesionalno i to pokazuje nedostatak sposonosti za (samo)organizaciju kod kandidata, već je i “nevjerovatno bezobrazno”. Većina poslodavaca neće blagonaklono gledati na to da vas čekaju, čak i kad je to sa veoma dobrim razlogom.

5. Korišćenje mobilnog telefona

Krajnje je neprofesionalno da vam telefon zazvoni tokom razgovora za posao – ako imate neku tekuću “alarmantnu situaciju”, budite sigurni da vam je telefon stavljen samo na vibraciju. Veliki broj HR menadžera bi se odlučilo protiv kandidata koji bi se javio na telefon ili odgovarao na poruke tokom razgovora za posao.

6. Meškoljenje

Poslodavac ne očekuje da tokom razgovora sjedite u stolici “kao kip”, ali određeni broj poslodavaca je rekao da im smeta meškoljenje kandidata. Poslodavcima predstavlja problem i ako namještate frizuru (dodirujete kosu ili lice), ili se “igranje stvarima sa stola”.

Prvi utisak može imati veliku ulogu u tome kako vas poslodavac doživljava kao kandidata. Ono što kažete tokom prve faze razgovora može veoma uticati na ishod – na dobar ili loš način.

Nvo “Legalis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *